Platform Respectvol Samenleven De Bilt

Hartelijk welkom op de site van het Platform Respectvol Samenleven De Bilt.

Week van Respect 2020

Burgemeester Sjoerd Potters is geïnterviewd. Het filmpje is bedoeld om op de basisschool (bovenbouw) het gesprek over respect op gang te brengen. Hij vertelt wat respect voor hem is en geeft ook tips hoe je er met elkaar over kunt praten.

zie https://youtu.be/cUyLyy7WsUs

Week van respect 2020: videoboodschap burgemeester

Uit de column van Martin van Veelen:

Op dinsdagochtend 2 november 2004 fietste Theo van Gogh door Amsterdam naar zijn werk. Het was rond half negen en we kennen de afloop: een gruwelijke moord door een moslimextremist. Enkele dagen daarna zocht Frans Poot contact met diverse mensen uit de Biltse samenleving en werd het Platform Respectvol Samenleven opgericht en kort daarna een manifest overhandigd aan de toenmalige burgemeester Tchernoff, die zeer enthousiast reageerde op dit initiatief. Dank u wel Burgemeester!

Daarna organiseerde dit platform allerlei activiteiten die het onderlinge respect bevorderden. De aanleiding was weliswaar de eerder genoemde moord en de vrijheid van meningsuiting, maar het platform wees ons vooral op respect in de breedste zin van het woord. Op de basisscholen komen sinds 2005 gastsprekers, die binnen het onderwerp respect hun eigen thema voor het voetlicht brengen: cultuur, religie, sport, klimaat, arm-rijk, jong-oud, gezondheid, journalistiek, geaardheid, enz. Ook diverse sportverenigingen staan extra stil bij respect: voor elkaar en voor de scheidsrechter. De diverse thema-avonden die het platform organiseert, zijn veelal inspirerend.

Heeft het geholpen? Ja, volgens mij in onze gemeente wel! Is zo’n platform eigenlijk nog wel nodig? Natuurlijk gebeuren hier ook slechte dingen die haaks staan op respect, maar over het algemeen genomen, hebben we geen klagen. We zullen wel alert moeten blijven, want in de ‘boze’ buitenwereld blijkt het woord respect toch wat anders uitgelegd te worden.
Enkele voorbeelden uit de afgelopen tijd: De respectloze wijze waarop, gelukkig door de minderheid, de corona-maatregelen egoïstisch aan de laars worden gelapt. Gruwelijke moorden, waarbij de moordenaars geen respect tonen voor de vrijheid van meningsuiting of een ander achterlijk motief hebben. En dan ook nog enkele leraren die moeten onderduiken vanwege een cartoon over de vrijheid van meningsuiting. In Nederland?

Uit de weekbrief van basisschool Wereldwijs: Deze week staat de school weer in het teken van de landelijke ‘week van respect’. Vooral in deze roerige tijden is het belangrijk dat we hier als samenleving bij stil staan. Dat doen we ook in de klassen. Deze respectlessen kunnen heel veel invalshoeken hebben. Respect voor jezelf (goed voor jezelf zorgen, gezond eten, voor jezelf opkomen), respect voor de ander (samen spelen, samen delen, samen maak je de wereld een mooiere plek, dat jijzelf maar ook de ander, mag zijn wie je bent,) en ook respect voor de omgeving (duurzaamheid, zorg voor het milieu).

Als gevolg van corona komen dit jaar geen gastdocenten naar de basisscholen, maar gelukkig is onze burgemeester Potters zeer begaan met dit onderwerp en heeft hij voor de scholen een inspirerende videoboodschap ingesproken. Dank u wel burgemeester!

Samen Leuke Dingen Doen Markt

Deze markt is een initiatief van Mens en heeft als bedoeling om mensen, vooral alleenstaanden, met een bepaalde wens met elkaar kennis te laten maken. Zij kunnen dan samen activiteiten ondernemen zoals samen eten, naar de bioscoop gaan, wandelen, kaarten ,een museum bezoeken etc. Deze markt is een beproefd middel om de eenzaamheid te bestrijden.

Platform bij Repair Café

Juni 2019 WVT

Platform op Ding&Doen Markt

Het Platform Respectvol Samenleven was op 18 mei 2019 aanwezig in De Vierstee in Maartensdijk tijdens een markt van sportclubs, goede doelen en culturele organisaties in de gemeente De Bilt. Bezoekers werden uitgedaagd om op te schrijven wat zij onder ‘Respect’ verstaan.

… en welke zin is door onze burgemeester Sjoerd Potters opgeschreven?

Verslag platformavond 28 juni 2017

Aanwezig:
Bestuur: Gert Landman, Helmi Kaskens, Annelies Kastein, Ali Benaissa, Frans Poot,  Ineke Stienstra, Edwin Plug.
Leden: Evert van Leersum (predikant), Evelien Ribbens (Mens de Bilt), Hanneke (Steunpunt vluchtelingen De Bilt), Jenneke Zaal (Amnesty), Marlies (Schutsmantel), De Vierklank
Campagneteam: Heleen Andre de la Porte, Julie Houben.

 

Opening en welkom

Gert heet iedereen welkom, in het bijzonder het campagneteam (werkgroep) en de leden van het platform. Na een korte schets van de werkwijze van het platform en de ontstaansgeschiedenis van het jaarthema “ hallo buur” geeft Heleen van het campagneteam een presentatie.

We concluderen dat de kick off bijeenkomst in april een succes is geweest. Een wervende avond met inspirerende sprekers en mooie voorbeelden van initiatieven in de wijk. De colums in de Vierklank hebben daarna gezorgd voor bekendheid en zichtbaarheid van mooie voorbeelden in de wijk.

Gaandeweg heeft de werkgroep de doelstellingen bijgesteld.

De betrokkenheid van de aangesloten platformleden viel anders uit dan verwacht. Het ambassadeurschap en het mede ondersteunen van de kaartenactie werd niet door alle platformleden actief uitgedragen en/of ondersteund.

Reden voor het bestuur om bij de uitnodiging voor deze avond een korte vragenlijst mee te zenden aan de platformleden.

De respons was echter laag, waardoor we hieruit geen algemene conclusies kunnen trekken.

 

Reden dat aangesloten platformleden geen bijdrage leveren aan het jaarthema kan zijn dat het jaarthema wat verder af staat van de organisaties. Een tennisclub bijv. is met andere thema’s bezig, en dragen niet actief bij aan de campagne.

 

Discussie

De leden van het platform hebben in het najaar 2016 besloten om met een jaarthema te werken en een werkgroep de opdracht te geven het jaarthema uit te werken. We concluderen dat een dergelijke opdracht aan een werkgroep tot mooie resultaten leidt, maar dat de energie die het kost, niet opweegt tegen de baten. De meeste werkgroepleden hebben het werk vrijwillig gedaan en dit vraagt behoorlijk wat inzet en energie. De werkgroep heeft de doelstelling gaandeweg bijgesteld van inspireren, verbinden en ondersteunen naar bewustwording.

Het resultaat van de nieuwe werkwijze is dat er meer verbindingen tot stand zijn gekomen tussen buurtinitiatieven en dat het platform meer zichtbaar is geworden.

Tegelijkertijd roept het vragen op over het commitment van de leden met de nieuwe werkwijze, gezien de geringe opkomst en belangstelling voor het thema. Ook roept het vragen op over de verwachtingen van de platformleden:

 • Welke betrokkenheid kunnen en mogen we verwachten?
 • Sluit thema ‘hallo buur’ aan bij de aangesloten platformleden?
 • Hoe houden we het netwerk vers?
 • Welke thema’s zijn interessant?
 • Hoe geven de leden invulling aan het ambassadeurschap waar het gaat over respectvol samenleven?

 

Hoe verder?

Tijdens de bijeenkomst hebben we verschillende mogelijkheden met elkaar verkend.

Hieronder een aantal mogelijkheden die het bestuur in het najaar bespreekt.

 • Maak de samenstelling van het platform echt divers.
 • Nodig mensen met een andere achtergrond nadrukkelijk uit deel te nemen aan het platform.
 • Betrek actief jongeren en blijf hierin investeren.
 • Maak werk van de dialoog tussen moslim/en andere religies, organiseer een excursie langs verschillende religies en maak kennis met elkaar
 • Laat het thema ‘hallo buur’ nog even doorlopen, het is een kapstok waar meerdere thema’s onder kunnen vallen. Zoals thema hierboven, maak nader kennis met elkaar.
 • Nodig een inspirerende spreker uit en nodig alle aangesloten platformleden uit en combineer dit met een netwerkborrel. Elkaar ontmoeten met een inspirerende spreker voldoet aan de verwachtingen. Platformleden komen wat halen en kunnen elkaar spreken.
 • Een inspirerende spreker kan bijv. iets vertellen over de functie van Taal. We hebben in de gemeente De Bilt rond de 80 nationaliteiten. Taal is de toegang tot cultuur.
 • Kies een thema wat aansluit bij de actualiteit. Bijvoorbeeld de opening van de moskee kan aanleiding zijn om een bijeenkomst te organiseren en de aangesloten platformleden uit te nodigen.
 • De gaypride kan bijvoorbeeld ook aanleiding zijn om in de gemeente de Bilt de lhbt ers aandacht te geven.

 

 

Met dank aan allen voor deze waardevolle bijdrage aan de discussie en mooie suggesties voor vervolg sluit Gert de avond.

Het bestuur zal in het najaar besluiten nemen over het vervolg.

Hallo Buur!

‘Iedere vriendschap en elke liefde is ooit begonnen met een eerste simpele ‘hallo’!
Patrick van Hees – Geluksprofeet

Hallo Buur!
Hallo Buur!
nodigt u uit voor een gevarieerde avond over de zorgzame buurt. Sprekers met een boodschap, humor, muskieten, pioniers en vooral ruimte om over uw buurt of initiatief te praten met gelijkgestemde Biltenaren.
Jong en oud, nieuw en geworteld: iedereen is welkom op 12 april; ook u!
Lees verder

Platformvergadering 14 juni


“Wees welkom!”

Op dinsdagavond 14 juni 2016 was in De Bilt weer een bijeenkomst van het Platform Respectvol Samenleven. Deze keer waren we te gast bij De Julianaschool.

Aanleiding voor de thema avond is de toename van het aantal vluchtelingen en de achterstand in huisvesting van de statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning). Vorig jaar had het platform dit thema tot jaarthema gekozen en dit onderwerp sloot hier naadloos op aan.
Met een opkomst van ruim 35 belangstellenden heette de voorzitter van het platform Gert Landman ons welkom met een lied.
Lees verder

Jaarverslag 2015

De doelstelling van de ‘Stichting Platform Respectvol Samenleven De Bilt’ luidt:
‘Het scheppen van een maatschappelijk klimaat waarin mensen onderling maar ook bevolkingsgroepen dichter bij elkaar komen te staan, elkaar meer leren kennen en waarderen, om zich zo in te zetten voor respectvol samenleven.’
Lees verder

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten